Puutarhurin pohdintoja asiahan ei tietenkään minulle kuulu, mutta...

Britannia sen kuin porskuttaa, miksei Suomi?

Kaikesta brexit-pelottelusta huolimatta todellisus on jotain aivan toista.

Punnan laskun tuuppaamana vienti on kasvanut korkeimmalle tasolle kahteen vuoteen.

Asuntojen ostajat tulvivat markkinoille, kyselijöitä on enemmän kuin vuosi sitten.

Vähittäiskauppa kasvaa.

Ekonomistit korjaavat jo aikaisempia pessimistisiä arvioitaan.

Valtiovarainministeri vihjailee että aiotuista budjettileikkauksista voitaisiin luopua.

 

Suurimpana tekijänä on Britannian oma valuutta ja itsenäisen keskuspankin oma rahapolitiikka.

https://www.theguardian.com/business/2016/aug/23/uk-economic-surveys-def...

 

Kannattaisiko Suomen hallituksen tutkia asiaa, ja miettiä miksi Suomen kannattaa hakata päätä seinään, kun selkeä esimerkki osoittaa miten (ennustetusta)talousahdingosta pääsee kätevästi eroon omalla itsenäiselllä rahapolitiikalla.

Väärässä oleminen on sallittua mutta virheen toistaminen on tuomittavaa typeryyttä.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (102 kommenttia)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Orjakansa vaatii aina isännän. Jos se ei ole kuningas taikka tsaari, se on EU. Kaiketi myös pelkäämme, että takauksemme Kraikalle tulisi EUsta erotessamme heti maksettavaksi eikä vasta lapsillemme.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Miten suomi pääsee irti eurosta? Riittäiskö pelkkä euro ero? Eihän ruotsikaan eurossa ole, vaikka onkin eu jäsen.

Turvallisuuspolitiikka on varmaan yksi eu:n liittymisen syy. Ennen eroa pitäisi mielestäni liittyä natoon.

Tilanne näyttää huonolta. Eipä ole juuri sellaisia poliittisia voimia, jotka tätä eroa ajaisivat. Persut ehkä, mutta he ovat historiaa.

Rajatonta maailmaakin jotkut kannattivat. Ei suomessa pystytty poistamaan edes kuntarajoja. Saatiin aikaan vain uutta byrokratiaa. Maakunnat valtuustoineen. Uskokaa huviksenne. Maakuntavero+kuntavero on kohta suurempi kuin nykyinen kunnallisvero. Ikinä en niissä vaaleissa tule äänestämään. Jätän myös kunnallisvaalit väliin tästä eteenpäin. Tätäkin persut kannattivat.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Ns. "vanhoilla jäsenmailla" oli / on optio olla liittymättä yhteisvaluuttaan. Uusilla jäsenmailla - kuten vaikkapa Puolalla - se on taas vaatimus. Käytännössä Euroopan komissio ei aseta ukaaseja yhteisvaluuttaan liittymisestä.

Suomen kaksi tärkeää kauppakumppania käyttävät omia valuuttojaan, ja kolmas on samalla kurssilla kiinnitetty euroon. Valitettavasti tuo kolmas maa on Saksa, eikä vaihtotasekriiseistä (Saksalla "liikaa" ylijäämää, monella muulla aljäämää) päästä eroon ilman yhteistä finanssipolitiikkaa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Eurosta eroon pääsy on järjestelykysymys, joka vaatii hyviä neuvottelijoita ja selkeän suunnitelman.

Turvallisuudesta puhuttaessa, kun Suomi tekee Ruotsin kanssa läheistä yhteistyötä ja sopii Britannian ja USA:nkin kanssa puolustusalan yhteistyökuvioista sekä toimi yhteistyökumppanina NATO:n kanssa, EU:n ns. turvalausekkeen merkitys käy yhä keinotekoisemmaksi.

Mitä rajoihin tulee, helpompi oli Suomeen tulla Bagdadista 6 maan kautta ns. turvapaikanhakijaksi tarjottuun täysihoitoon, kuin (vielä pari vuotta sitten) lasten ja lastenlasten saada isoäitinsä kuopiolaisesta hoivakodista etelä-suomalaiseen kuntaan vastaavaan hoivakotiin lastenlasten lähelle: kuntarajat ja ehdot olivat tiukat.

Myös WC-istuimen asentaminen kylpyhuoneeseen vaatii kalliin ja pitkäaikaisen rakennusvalvontabyrokratian.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Niinpä:

Britain's high streets are heaving with shoppers despite June's shock vote to leave the European Union, big companies have reported few signs of distress and some tabloid newspapers are even talking about a post-Brexit economic boom.

http://uk.reuters.com/article/uk-britain-eu-econom...

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

"The fact that the UK avoided an immediate crisis does not tell us much about the future," said Holger Schmieding, chief economist at Berenberg Bank, adding he thought Britain would probably avoid a technical recession - defined as two consecutive quarters of falling economic output.

Samasta lähteestä. Parin vuoden jälkeen ollaan viisaampia. Populistien pelottelut välittömästä romahduksesta voidaan kuitenkin unohtaa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Parin vuoden päästä on todennäköisesti jonkinlainen käsitys siitä kauanko brittien eroprosessi kestää, ja vasta kauppasopimusneuvotteluiden tuloksista kuinka kävi. Sillä aikaa voi seurailla sitäkin mikä vaikutus punnan kurssilla on brittien alijäämäiseen kauppataseeseen.

http://www.tradingeconomics.com/united-kingdom/bal...

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi Vastaus kommenttiin #5

Seija, uskotko tosissasi noihin kauppaneuvotteluihin tai siihen, että siellä käytäisiin jonkinlaista vääntöä. Lopputulos voitaisiin julkistaa vaikka heti.

"Neuvottelut päättyivät ratkaisuun, johon molemmat osapuolet ovat erittäin tyytyväisiä."

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #7

Eiköhän noin käykin, lukuun ottamatta Lontoon Cityä, jonka toimintojen pääsystä EU:n sisämarkkinoille todennäköisesti käydään vääntöä.

Eikä se tule olemaan ilmaista, kuten ei esim. Norjallekaan ole.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #10

Voi käydä niinkin, että City on se joka hyötyy Brexitistä eniten. Kun Unioni alkaa kytätä ja valvoa pankkeja estääkseen verosuunnitelun ja ulkopuolella oleva City säilyttää pankkisalaisuuden ja jatkaa toimintaa kuten ennenkin, niin pääomat siirtyvät tietenkin Lontooseen.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #17

Kas kummaa että Lontoon Cityssä ei ajatella noin, ollaan vain huolissaan pääsystä EU:n sisämarkkinoille;)

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #21

Julkinen profiili on tietenkin aina peecee. Se mitä kabineteissa puhutaan on eri asia. Rahalla on aina pääsy markkinoille.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #38

Mutta nähtäväksi jää mitä kautta ja millä ehdoilla. Brittien pyrkimyksistä voi lukea esim. FT:n artikkelin, kirjautumatta otsikon haulla:

UK financial sector targets Swiss-style deal for EU market Access

The City of London has given up hope of universal access to the EU single market and is now seeking a bespoke deal for its different sectors to trade with Europe, with similar but stronger ties than Switzerland.

http://www.ft.com/cms/s/0/5cebe746-655a-11e6-8310-...

Jukka Mäkinen

Brexit pelottelijoilla alkaa selittelyvaihe. Nokun, nokun, mutku, mutku. Tulee mukavaa seurattavaa.

Moni on sisimmissään tiennyt että Britannia tulee pääasiassa hyötymään lähdöstään, mutta kun sen ääneen ajatteleminen on poliittisesti epäkorrektia kerettiläisyyttä, koska jos kaikki alkavat niin ajattelemaan, niin seurauksena voi olla Fixit. Ja se on vielä kerettiläisempää. Melkein persuilua.

Fixitin jälkeinen selittely tulee olemaan vielä absurdimpaa. Syyttely kääntyy siinä vaiheessa toisiin maihin. "Kyllä me, mutta kun ne muut eivät pitäneet kiinni sovituista...".

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Pikaisella googlauksella löytyy otsikoita, jotka saavat heti nauramaan:

- Valuuttastrategit vakavina: Brexit voisi syöstä punnan kriisiin...
- Näin Brexit petti lupauksensa – punta romahti...
- Öljyn hinta laskussa ja punnan arvo romahtanut: Brexit-kummitus pelottaa markkinoilla ...
- Punnan alamäki jatkuu – romahti uusiin Brexit-pohjiin...

Positiiviset uutiset Britannialle ovatkin Eurostoliitolle negatiivisia.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Positiiviset uutiset Britannialle ovatkin Eurostoliitolle negatiivisia."

Näinhän se onkin.

Englannin viennin piristyminen ja kotimaisen tuotannon kysynnän kasvaminen kotimaassa johtuu punnan devalvoitumisesta, mitä ei ole ennen euroaikana tapahtunut.

Punnan devalvoituminen merkitseen euron pientä revalvoitumista, mikä on negatiivinen asia kaikille euromaille.

Brexit intoilijat Suomessa tietenkin riemuitsevat siitä että eurolla menee huonosti, mutta jotenkin ristiriitaiselta tuntuu se että miksi siitä nyt pitäisi iloita että itsellä menee huonosti.

Jos Suomella olisi oma itsenäinen valuutta, niin se voitaisiin devalvoida kuten punta, mikä merkitsisi pientä piristystä Suomelle.

Jotenkin tällainen taloudellinen kilpailu valuutan arvoa alentamalla tuntuu erityisen hölmöltä nyt kun juuri ollaan opettelemassa kilpailemaan muulla tavalla, nostamalla kilpailukykyä tuottavuutta parantamalla ja kustannuksia laskemalla, niinkuin pitää.

Omiin valuuttoihin siirtyminen merkitsisi hölmöläisten touhun uudelleen alkua, valuuttasotaa, valuutoilla keplottelua, valuuttahuijareiden menestystä. Tavalliselle ihmiselle siitä tulee vain tappioita.

Palkankorotusrumba alkaisi uudestaan, mutta mitä se auttaa, kun hinnat nousee kuitenkin aina paljon nopeammin kuin palkat.

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner Vastaus kommenttiin #26

"Jos Suomella olisi oma itsenäinen valuutta, niin se voitaisiin devalvoida kuten punta, mikä merkitsisi pientä piristystä Suomelle"

Pienihän se etu olisi, mutta niin oli sekin, mikä tuli sovittua kilpailukykysopimuksessa. Jäi suoraan sanottua aika kunnianhimottomaksi. Devalvaatiota parempi ratkaisuhan toki olisi niin meillä kuin muuallakin rakenteiden uudistuminen, mutta se kun vaikuttaisi olevan niin ylivoimaisen vaikeaa.

"Omiin valuuttoihin siirtyminen merkitsisi hölmöläisten touhun uudelleen alkua, valuuttasotaa, valuutoilla keplottelua, valuuttahuijareiden menestystä. Tavalliselle ihmiselle siitä tulee vain tappioita."

Jossain mittakaavassa kyllä. Toisaalta valtioilla olisi suurempi vastuu omasta velkaantumisestaan ja itsenäisten keskuspankkien oma rahapolitiikka.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Eihän siinä olla vielä missään vaiheessa kun ei edes ole Brexitin jälkeisen kvartaalin tuloksia, pidemmästä aikajaksosta puhumattakaan.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Tämä taitaa edetä samaa malliin kuin Islannin tapaus. Jälkikäteen ollaan suu supussa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #15

Tai sitten ei. Pidemmän aikavälin vaikutukset ovat vielä näkemättä, niin kuin tämäkin:

Britain’s commercial property market has been hit hard by the vote to leave the EU, with purchases falling for the first time in three years.

Ja yksi Brexitin keskeisistä kysymyksistä, vapaa liikkuvuus, täysin auki. Jos britit tavoittelevat esim. Norjan mallia niin jälkikäteen taidetaan olla suu visusti supussa.

http://www.ft.com/cms/s/0/52845f6c-6952-11e6-ae5b-...

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

#6
Juurikin näin.
Pidän tästä kitinästä, samat ihmiset jotka ennustivat kuinka brexit saa murskatappion ennustavat nyt lumitalvia Lontooseen.
Kitinä luo toivoa :)

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Ei voi olla hämmästelemättä "talousnerojen" pelottelua punnan arvon romahtamisella brexitin seurauksena. Näyttää että alkeellisinkin talousosaaminen on hukassa. Mikään ei piristä taloutta ja saa vientiä sellaiseen kukoistukseen kuin juuri valuutan arvon romahtaminen. Brexitin seurauksena Britannia on nyt kovassa nosteessa. Sehän onkin pelottavaa!

Islannin nousu oli yhtä "käsittämätön" samaisten nerojen mielestä. Itsenäisen päätäntävallan ja valuutan avulla saadaan talous kykenemään "uskomattomiin" suorituksiin.

Mikä näissä yhtälöissä oli liian vaikeaa ymmärtää?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Britannia ei porskuta, vaan Brexit shokki on tässä vaiheessa osoittautunut lievemmäksi kuin heti alkuunsa näytti. Itse asiassa nuo mainitut positiiviset talousindikaattorit pätevät tällä hetkellä myös Suomeen, jossa vähittäiskauppa on kasvussa ja teollisuuden odotukset paremmalla tolalla kuin viime vuonna.

Ongelmana Britanniassa on tuonnin kallistuminen ja maa on hyvin riippuvainen kone- ja laiteinvestoinneissaan tuonnista. Sama koskee osittain elintarvikkeita.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Kyllä porskuttaa. Käyrät osoittavat yläviistoon. Mitään "shokkia" ei ole koskaan ollutkaan, kuin ainoastaan Eurostoliiton kannattajien päiden sisällä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Omat kontaktini Britanniassa ovat edelleenkin shokissa ja valittavat bisneksen hiipumista tuonnin kallistumisen vuoksi. En kopioi tähän niitä meilejä, koska kyse ei ole julkisista asioista. Tuo tuonnin hiipuminen euroalueelta iskee tietysti myös euroalueen viejiin. Muun muassa Suomen paperiteollisuuteen, eikä se metsäteollisuustuotteiden kallistuminen Britanniassa mitään positiivista heillekään ole.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #16

Tietysti ne ruikuttavat joiden toimeentulo on kiinni tavaran tuonnista Britanniaan. Britannian kannalta asia on päinvastoin. Kun tuonti laskee tuontihintojen noustessa, niin oma tuotanto alkaa korvaamaan sitä. Suomi jos jättäisi euron ja antaisi markan kellua alaspäin, niin paperiteollisuuden vienti kasvaisi. Jopa ja varsinkin Britanniaan. Nykypelillä kruunulla pelaavat ruotsalaiset keräävät koko potin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #19

On siinä briteillä kirimistä:

There has been a marked postwar shift in economic power from manufacturing to services. In 1948, British industry (including manufacturing, oil and gas extraction, and utilities) accounted for 41% of the British economy. By 2013, it was just 14%.

At the same time the services sector's share of the economy has risen from 46% to 79%. Construction, meanwhile, has remained stable at about 6% of GDP, and the role of agriculture has dwindledfrom 6% to 1% over the postwar years.

https://www.theguardian.com/business/economics-blo...

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka Vastaus kommenttiin #16

Nämä tuontibisnekset ovat toisarvoisia vientibisnesten rinnalla. Nyt Britannialla on miljoonan taalan paikka alkaa tuottamaan itse edullisesti sitä, mitä muutoin tuotaisiin kalliilla.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola Vastaus kommenttiin #22

#22

Tuontihintojen järkyttävä kallistuminen on shokki varsinkin pienituloisille. Juuri niille joille luvattiin että mitään negatiivisia seurauksia ei ole eikä tule, nyt tai tulevina vuosikymmeninä. Ja sen asian vähättely on märkä rätti vasten kansalaisten kasvoja, mutta sellaisen vaihteen exit-puolen eliitti nyt näyttää ottaneen vaalien jälkeen retoriikkaansa.

Skotlannissa nyt on jo tunnetut seuraukset ja Walesissa kerätään samanlaista nimilistaa. Niitä ei häiritse unioni vaan Westminster joka tuntuu päättävän kansalaisten puolesta ihan kaikesta.

Siellä asuvilta tutuilta kun tiedustelee jotta mistä kaikesta saat nyt enemmän päättää itse niin ne ottavat sen piruiluksi.

Vaan aikahan sen näyttää muutaman vuoden tai vuosikymmenen päästä miten itse kunkin päätösvalta omista asioistaan kasvaa ja mitä lompakonpohjalle jää. Ennen vaaleja annetut lupaukset on kuitenkin kiveen hakattu ja niihin itse kukin voi sitten verrata miten kävi.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka Vastaus kommenttiin #23

En vähättele inhimmillisiä tragedioita tuontibisnesten kaatuessa. Kuitenkin kokonaiskuvaa ajatellen tuonti on väärä toimintasuunta ja nyt "luonnonvalinta" karsii sen. Pitkällä aikavälillä viennin kasvaminen on kaikille parhaaksi.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola Vastaus kommenttiin #28

#28

Exitpuolen kiveen hakattuihin vaalilupauksiin kuului nimenomaan se että inhimillisiä tragedioita eron seurauksena ei tule. Nyt siellä kovasti kysellään niiden lupausten perään ja tullaan kyselemään vielä tulevinakin vuosikymmeninä.

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen Vastaus kommenttiin #30

Kyllä Suomessakin tullaan vielä kyselemään missä se euron vauraus on, ei huolta. Mutta eiköhän se Britanniassakin iso kuva ratkaise. JOS talous ei kummemmin taannu vaan lähtee laukalle koilliseen niin historia kiittää.

Turhan aikaista vaan vielä spekuloida.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka Vastaus kommenttiin #30

"Exitpuolen kiveen hakattuihin vaalilupauksiin kuului nimenomaan se että inhimillisiä tragedioita eron seurauksena ei tule."

Tuollaisilla lupauksilla ei ole mitään realismia takanaan, enkä ole tuollaisia lupauksia allekirjoittanut. Jokaikinen muutos on tragedia jollekin, vaikka muutos itse olisi miten positiivinen tahansa.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola Vastaus kommenttiin #33

#33

Jokainen muutos on tragedia jollekin, pitää paikkansa.
Jos se olisi kerrottu rehellisesti ennen vaaleja niin nykyistä pienempi osa kansasta ei nyt tuntisi äänestäneensä väärin.

Vähän niinkuin meillä euroskeptikot: ihan kaikille kivaa ja mukavaa. Ja aina löytyy niitä höynäytettäviä jotka uskoo.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka Vastaus kommenttiin #35

Viennin vilkastuessa ja talouden noustessa tuntee yhä useampi sittenkin äänestäneensä oikein. Vaikkakin väärin perustein.

Edit: Toisaalta vastapuolen propaganda oli monin verroin härskimpää ennustuksineen eeppisistä katastrofeista brexitin seurauksena. Äänestystulos olisi ollut selvästi enemmän brexitin eduksi ilman valheellista vaalityötä brexitiä vastaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #36

Jos niin käy että talous nousee:

Take the three most recent sets of Markit CIPS Data covering services, construction and manufacturing. They were all awful, pointing to an economy undergoing a contraction and giving lie to the notion that everything is awesome in Brexit Britain. We’ll know more when the next set of data comes out in a few days time.

Shoppers, however, can’t be expected to bail out the economy for ever.

"All the tabloid happy pills in the world won’t change that."

http://www.independent.co.uk/news/business/comment...

"Äänestystulos olisi ollut selvästi enemmän brexitin eduksi ilman valheellista vaalityötä brexitiä vastaan."

Entä Brexitiä ajaneiden maahanmuuttopropaganda, joka oli keskeisessä asemassa? Vaikka britit onnistuisivat neuvottelemaan finanssisektorilleen jonkinlaisen edullisemman Sveitsin mallin niin Sveitsin mallikin sisältää vapaan liikkuvuuden, eikä briteille varmaan pelkkiä rusinoita pullasta jaeta.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #23

Pienituloiset eivät Britanniassa juurikaan tuontitavaraa kuluta aluspaitoja ja kalsareita lukuunottamatta. Suurin osa rahoista menee asuntoon, ruokaan, kaljaan, kulkuneuvoon, polttoaineeseen ja viihteeseen. Kaikki kotimaista.
Ei siinä paljoa tunnu jos Guccin ja Chanelin hinnat nousee 10%.
Varsinkin kun oman teollisuustuotannon kasvu luo työpaikkoja ja lisää sitä kulutusvoimaa paljon enemmän kuin sen 10%.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #39

Tuo on nutopiaa.

Jos Britannia vetäytyy kuoreensa, eli jos rajat tosiaan suljetaan, kuten brexitissä on luvattu ja ikkunat Eurooppaan pannaan kiinni ja luukutkin vielä suljetaan ja naulataan lankut päälle, niin toki se piristää Englannin omaa tuotantoa.

Se johtuu vain siitä että tuontituotteita ei enää saada. Englantilaisten tuotteiden kilpailu maailmanmarkkinoilla loppuu niinikään.

Britanniaan syntyy omat sisäiset markkinat. Se ei kilpaile EU:n sisäisten markkinoiden kanssa, koska tuontia ja vientiä ei ole.

Vähitellen Englannista muodostuu suljettu, omavarainen talous, Pohjois-Korean tapaan.

Kun rajat pannaan kiinni ulkomaalaisilta, englannin väestön geeniperimä vähitellen yhtenäistyy, kun nykyiset väestöryhmät vähitellen sulautuvat yhteen. Englantilaisista tulee vähitellen taas kaikista saman näköisiä jä samoin ajattelevia.

Kenties kansa yhtenäistyy muutenkin ja saa johtajan joka yhdistää kansan, kuten Pohjois-Korean Kim.

============

Tämä kaikki siis tapahtuu jos brexit astuu voimaan.
Todennäköisemmältä tuntuu kuitenkin että brexit jää toteutumatta, siis sanojen asteelle, brexitin mukaiset teot tuntuvat liian hulluilta ja hullunkurisilta.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka Vastaus kommenttiin #40

Utopiaa se oli Islannin nousukin, mutta toisin kävi.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara Vastaus kommenttiin #39

#39
Kun muistelen meidän deevalvaatioita niin hyvin kummasti nousivat kotimaassaki tuotetut tavarat pienituloiset, työttömät ja eläkeläiset olivat ne jotka siitä eniten kärsivät ne maksoivat devalvaation tuomat hyödyt.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #22

Eivät ala tuottaa paperia tai hirsiä eivätkä riittävästi elintarvikkeita yli 50 miljoonalle kansalaiselle karulla pienellä saarellaan.

Tuonti ei ole toisarvoista, vaan viennin tarkoituksena on tuonnin mahdollistaminen.

Käyttäjän VilleKauppinen kuva
Ville Kauppinen Vastaus kommenttiin #24

Pitänee pistää FTSE-bearia kassiin kun Kuikan kontakteilla menee heikosti.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #24

Elintarvikkeissa ovat 76% omavaraisia niissä elintarvikeissa joita tuottaan kotimaassa. Tuonti on kuitenkin pääasiasssa etelän hetelmiä, kahvia, viiniä, jne. Ruokkimaan kyllä pystyvät väkensä ilman ongelmia. Viljaa riittää jopa vientiin. Jalostetussa muodossa oleva ohra on suurin vientiartikkeli elintarvikepuolella melkein neljänneksen osuudella. Noin 4 miljardia puntaa.

https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploa...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #41

"Elintarvikkeissa ovat 76% omavaraisia niissä elintarvikeissa joita tuottaan kotimaassa."

Ei sekään ilmaista ole, on korvattava EU:n maataloustuet ja tuottajat vaativat lisää rahaa:

A young farmers club member from Oxfordshire has created a petition on the official government website calling for farmers to be paid fairly.

The petition explains that farming is 'one of the only industries in which businesses are paid less than the cost of production'.

http://www.farminguk.com/News/-British-farmers-sho...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #22

Brittien kauppatase olisi vieläkin alijäämäisempi ellei palvelujen vienti olisi ylijäämäistä, ja nyt briteillä on neuvottelun paikka siinä että Lontoon Cityn palvelut pääsevät EU:n sisämarkkinoille.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Pahinta lienee, kun kuningattaren EU-tuet loppuvat.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Joskus olen aprikoinut, millaisessa Suomessa nyt eläisimme, jos olisimme " apinoineet " kaikissa päätöksissä Ruotsia viimeisen 30 vuoden ajan Koiviston pahasti poskelleen menneen hallitun rakenneuudistuksen alusta v. 1986 alkaen ?

Omat suomalaiset politiikot ja päättäjät tämän maan ovat tähän surkeuden tilaan ajaneet, eivätkä ketkään muut.

Jukka Mäkinen

Sodan käyneenä ja hävinneenä miehenä Koiviston suurin motivaattori oli ryssän pelko. Hinnalla millä hyvänsä haluttiin sitoa Suomi länteen. Hinta osoittautui kuitenkin erittäin kalliiksi, mitenkäs sitä tyhmänrehelliset metsäsuomalaiset Eurooppalaisten kauppiaskansojen kanssa pärjäävät näiden omassa pelissä.

Pahimmassa tapauksessa lopputuloksena saattaa vielä olla että "nää meirän nilkit" taas onnistuvat lyömään päätään Karjalan mäntyyn kun saksalaisten kelkkaan menivät.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Hyvä uutinen monelle yrittäjälle on se, että alkaa olla kannattavaa uittaa käytettyjä koneita Britanniasta. Suomessa kalusto on hinnoiteltu monesti niin tappiin, että on edullisempaa ostaa uusi.

Pitääpä aloittaa silmäilemään itsekin tarjontaa.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

En tiennytkään, että britit olisivat eronneet EU:sta. Oman tietoni mukaan ovat vielä tiukasti sen jäsen. Joten eron seurauksista ei ole tällä hetkellä vielä mitään tietoa. Ei minulla ainakaan.

Jukka Mäkinen

Pelottelijat povasivat sitä suurta katastrofia tapahtuvaksi heti äänestyksen jälkeen. Kun punta laski dollariin nähden, niin kaikki pelottelijat yhteen ääneen huusivat "katsokaa nyt, minähän sanoin". Lehmannista ex-ministeri Stubbkin varoitteli.

Sinänsä riemukasta että nyt eron seurauksista ei ole tietoakaan, vaikka ennen äänestystä oltiin varmoja että hukka perii. (ei Petra henkilökohtaisesti, en jaksa tarkastaa mitä mieltä olet ollut.)

Kuten yllä mainitsin, selittelyt alkaa. Noku, noku, mutku, mutku.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Mutku....mutku......

Eihän Gb ole eronnut EU:sta.

Kaikki pahat asiat tapahtuu tietenkin vasta sitten.

Itse en kuitenkaan usko että brittipäättäjät olisivat yhtä tyhmiä kuin kansa.

Brexitiä viivytetään, kunnes se itsestään vesittyy.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #46

Jos tuota kauan viivyttää, niin ei ole enää Unionia mistä erota. EU tulee kaatumaan omaan mahdottomuuteensa.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Täytyykin kysyä kuka väitti brittien eronneen EU:sta vai vastasiko Petra itse keksimäänsä väitteeseen?

Käyttäjän jsalmi kuva
Juha Salmi

Tosiaan, mutta silloinhan on vielä turhan aikaista kirjoitella että brexit ei vaikuttanut negatiivisesti vaan positiivisesti tai toisinpäin.

Itse aloitus lähtee nyt siitä olettamuksesta että se ero on jo todellisuutta vaikka kukaan ei tiedä milloin se sitä on.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka Vastaus kommenttiin #48

Vaikka lehdissä lukee että brexit teki sitä ja brexit teki tätä, ei kannata pommittaa toimituksia väärästä uutisoinnista.

Ensin kannattaa ottaa selvää mitä brexit tarkoittaa. Vaikka Wikipediasta: "Brexit tarkoittaa Ison-Britannian mahdollista lähtemistä Euroopan unionista."

Kyseessä on mahdollisuus, joka voi realisoitua todeksi. Jo pelkkä mahdollisuuden olemassaolo nostaa Britannian taloutta.

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen

Olisko kommentti 14 viitannut siihen. Jotkut taitavat nimittää äänestystä Brexitiksi ja jotkut katsovat, ettei Brexit-prosessi ole vielä edes alkanut.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #49

Eihän se Brexit eroprosessi ala ennen kuin britit aktivoivat artiklan 50.

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen Vastaus kommenttiin #51

Juuri näin, taitaisi olla syytä määritellä Brexit, jotta keskusteltaisiin ja arvioitaisiin samaa käsitettä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"taitaisi olla syytä määritellä Brexit"

Täsmällisesti ottaen brexit tarkoittaa että muutkin voivat lähteä unionista ja sitähän federalistit pelkäävät.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ainakin Skotlanti yrittää pitää unionijäsenyydestään kynsin hampain kiinni ja ihmiset siellä pelkäävät, ettei se onnistu.

Risto Laine

Kun Brittien ero tulee aikanaan voimaan, niin Skotlannilla onkin todellinen pulma ratkaistavana kumpi vaihtoehto on parempi ja miten liittyä uudelleen saarivaltioon, jos sellainenkin tilanne tulee eteen.

Briteillä eron jälkeen on huomattavasti enemmän työkaluja kohentaa talouttaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #59

Helppo valinta. EU:n talousalue on kymmenkertainen. Valinta on kyllä helppo.

Suhteet Englantiin kannattaa silti järjestää parhaalla mahdollisella tavalla, siten kun brexit sopimuksessa joskus määritellään. Siitä sopimuksestahan ei toistaiseksi ole mitään tietoa, mutta joskus se selvinnee.

Britit tuskin piittaa kaupankäynnissä muiden maiden kanssa. Niille on vain tärkeää se oma itsenäisyys.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #61

"Britit tuskin piittaa kaupankäynnissä muiden maiden kanssa. Niille on vain tärkeää se oma itsenäisyys."

Tekeekö se noin kipeää Artolle? :D
Britit ovat kuitenkin kansakunta joka on elänyt kaupankäynnillä jo sellainen tuhnnen vuotta ja tulee tekemään sitä jatkossakin. Ostajia ja myyjiä riittää maailmassa EU'n ulkopuolellakin. Paljon enemmän vielä. Voisivat vaikka viedä maitotuotteita Venäjälle pakotteista kärsivien suomalaisten nenän edestä. Britannialla on kaikki valtit kädessään. Saksa tarvitsee vientiä Britanniaan enemmän kuin Britit kaupankäyntiä Unionin kanssa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #64

"Britit ovat kuitenkin kansakunta joka on elänyt kaupankäynnillä jo sellainen tuhnnen vuotta ja tulee tekemään sitä jatkossakin."

Kyllä sitä kauppaa on ennenkin tehty. Tinaa vietiin jo antiikin maailmaan parituhatta vuotta sitten. Myöhemmin on sitten viety lähinnä villoja mannermaalle, kunnes keksittiin kehruu jenny ja alettiin viemään myös jalostetumpia villatuotteita.

Maailmanherruuden myötä Britit ryhtyivät välittämään maailman ääristä eksoottisia tavaroita, mausteita, silkkiä posliinia jne.

Kaupankäyntiä on tähän mennessä estäneet lähinnä erilaiset sodat ja kriisit, pahin taisi olla Napoleonin Englannin kauppasaarto, mihin aikoinaan Venäjä ei suostunut ja siitä seurasi Napoleonin sotaretki Venäjälle, mikä johti Moskovan tuhoon ja Napoleonin armeijan tuhoutumiseen.

"Ostajia ja myyjiä riittää maailmassa EU'n ulkopuolellakin. Paljon enemmän vielä."

Onhan niitä nytkin, ei ne minnekään ole hävinneet EU:n myötä. Jos Englanti eroaa EU:sta, se menettää valtavan sisämarkkina-alueen, saamatta mitään tilalle.

Ei ole oikein järkevää touhua tämä brexit. Hullun hommaa. :)

"Voisivat vaikka viedä maitotuotteita Venäjälle pakotteista kärsivien suomalaisten nenän edestä. Britannialla on kaikki valtit kädessään. Saksa tarvitsee vientiä Britanniaan enemmän kuin Britit kaupankäyntiä Unionin kanssa."

Voisivat tehdä mitä tahansa jos se vain olisi mahdollista. Lehmätkin voisivat lentää jos se olisi mahdollista. EU:sta eroaminen ei tuota Englannille mitään lisämahdollisuuksia. Puolalaisia ja muita ulkomaalaisia ei voi enää ottaa töihin Englantiin, mikä on selkeä haitta Englannin taloudelle.

No, tuskin brexit sentään toteutuu. Englantilaiset pösilöt pääsivät uhoamaan ja näyttämään oman tahtonsa ja tyhmyytensä brexit- äänestyksessä, siihen se brexit luultavasti kuivuu, toivottavasti ainakin.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #66

"Puolalaisia ja muita ulkomaalaisia ei voi enää ottaa töihin Englantiin, mikä on selkeä haitta Englannin taloudelle."

Älytön väite jopa Vihavaaiselta. Ei Unionista ero tarkoita että rajat suljetaan totaalisesti. Tietenkin Britannia voi ottaa puolalaisia töihin jos katsoo sen tarpeelliseksi. Minäkin olen aikoinaan ollut Britanniassa töissä ennen kuin Britannia liittyi silloiseen Unioniin. Ei se tarvinnut muuta kuin työluvan ja työpaikan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #95

"Älytön väite jopa Vihavaaiselta."

Väite voi olla älytön, mutta juuri tähän älyttömyyteen uskon brexit- äänestäjien pyrkineen, äänestäessään brexitin puolesta. Tietenkään heidän toiveensa ei tässäkään suhteessa toteudu EU- eron myötä, jos se joskus tapahtuu. Brexitin puolesta äänestäneet on täydellisesti petetty.

"Ei Unionista ero tarkoita että rajat suljetaan totaalisesti. Tietenkin Britannia voi ottaa puolalaisia töihin jos katsoo sen tarpeelliseksi. Minäkin olen aikoinaan ollut Britanniassa töissä ennen kuin Britannia liittyi silloiseen Unioniin. Ei se tarvinnut muuta kuin työluvan ja työpaikan."

Tottakai, eiväthän brittipäättäjät voi niin tyhmiä olla, mutta mitä arvelee brexit- kansa siellä bupeissaan, kun kuvittelivat että nyt kun puolalaiset saadaan karkoitettua, hekin pääsevät ehkä töihin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #97

Brexitin puolesta kampanjoineet lupasivat palkkojen nousuakin rajoitetun maahanmuuton myötä, mutta vapaa liikkuvuus sisältyy sekä Norjan että Sveitsin malleihin.

http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/brex...

Käyttäjän ArtoHeinonen kuva
Arto Heinonen

Mikä on estänyt muiden lähdön ennen Brexitiä? Vai uskotko esimerkin voimaan? Onko Brexit jo tapahtunut, tapahtuuko se tulevaisuudessa vai voiko se vieläkin jäädä tapahtumatta? Tällaiset kysymykset askarruttavat asiaan vihkiytymätöntä, kuten itseäni.
Blogisti ilmeisesti lähtee siitä, että Brexit on jo vähintäänkin menossa, koska katsoo ns. pelottelijoiden olleen väärässä. Muutamat taas tuntuvat ajattelevan, että on vielä mahdotonta sanoa Brexitin vaikutuksista yhtään mitään. Olen ymmälläni!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ymmällään taitavat olla brititkin ja näkyvät käyvän keskustelua siitä voiko May laukaista artiklan 50 vai tarvitaanko siihen parlamenttia. Jossain luki niinkin että siitä tulee oikeuden päätös lokakuussa, saapa nähdä.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Kuten yllä kirjoitin brexitin käsite on: "Brexit tarkoittaa Ison-Britannian mahdollista lähtemistä Euroopan unionista." (Wikipedia)

Kyse on siis pelkästä eron mahdollisuudesta (joka avautui kansanäänestyksella), eli brexit on jo käynnissä ja sitä kautta vaikutuksetkin näkyvät jo. Tästä syystä uutisoinnissa käytetään sanaa "brexit" toteutuneena asiana. Jos ja kun ero toteutuu, voidaan sanoa brexitin realisoituneen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Rahallista tukeako skotit haluavat, sehän on yleisin syy liittyä unioniin. Mikäli kaipaavat maahanmuuttajia kehitysmaista niin niitä saa ilman unioniakin eikä tuulimyllyjen tukeminenkaan kiellettyä ole.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Olisiko aika ottaa aikalisä. Brexit ei ole vielä edes toteutunut, mutta ennustajaeukot pallostaan näkevät että ero on katastroof.
EUiin jääminen on hidas itsemurha jota ei tarvitse ennustaa koska se on nähtävissä.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

Jotenkin tuntuu kummaliselta kun täällä osa kommentoijista uskoo, että devalvaatio on se ihme lääke Suomen taloudelle. Jos kansantalouden perus korjausta ei tehdä niin devalvaatioista ei ole mitään hyötyä Suomen kansantaloudelle. Jotkut avainasemassa olevat työntekijäryhmät siitä jotakin hyötyisivät.

Kun muistelen meidän deevalvaatioita niin hyvin kummasti nousivat kotimaassaki tuotetut tavarat pienituloiset, työttömät ja eläkeläiset olivat ne jotka siitä eniten kärsivät ne maksoivat devalvaation tuomat hyödyt.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Eihän nykyään valuuttoja devalvoida, ne kelluvat markkinaehtoisesti. Devalvoituvalla markalla Suomesta kuitenkin rakennettiin hyvinvointivaltio jota yhteisvaluutalla puretaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Devalvoituvalla markalla Suomesta kuitenkin rakennettiin hyvinvointivaltio jota yhteisvaluutalla puretaan."

Tässä on nyt jonkinlainen perspektiiviharha.
Ei valuutoilla mitään rakenneta, ei taloa eikä hyvinvointia, ei sillä tehdä paperia eikä paperikonetta. Valuutta on pelkkä mittayksikkö ja mittayksiköt ovat kaiki imaginäärisiä mielikuvia.

Suomi on rakennettu työllä ja kaikki mitä rakennetaan tehdään aina työllä, puhtaasti työllä. Nykyisin koneet, robotit ja tietotekniikka ovat apuna, mutta työtä nekin tekevät ihmisen puolesta.

Ei rahalla mitään rakenneta, ei millään rahalla mutta ei varsinkaan heikkenevällä eli devalvoituvalla valuutalla.

Ihmiset sen on kaikki tehneet, ei suinkaan moneen kertaan arvonsa menettänyt markka.
============

Jos ajattelet että teet työtä ja saat siitä palkaksi rahaa, niin ottaisitko mieluimmin palkkasi rahassa jonka arvosta huomenna katoaa puolet, vaiko rahassa joka säilyttää arvonsa ja kummassa rahassa annetun palkan edestä teet mieluiten töitä?

Tämän kysymyksen selvääkin selvempi vastaus pitäisi selvittää kenelle tahansa heikkenevän valuutan huonouden, mutta jostain kumman syystä tämä tieto ei vain mene perille. :)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Ei rahalla mitään rakenneta, ei millään rahalla mutta ei varsinkaan heikkenevällä eli devalvoituvalla valuutalla."

Jostakin syystä sun töräyksiisi ei juuri viitsi vastata, mutta juuri punnan devalvoiminen piristää britien omaa työllisyyttä ja taloutta, saman tekisi edullisempi markka Suomen viennille.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #73

"Jostakin syystä sun töräyksiisi ei juuri viitsi vastata, mutta juuri punnan devalvoiminen piristää britien omaa työllisyyttä ja taloutta, saman tekisi edullisempi markka Suomen viennille."

Eiköhän siihen rakentamiseen kuitenkin Englannissakin tarvita Puolalaisia putkimiehiä ja muita ammattilaisia, jotka tietenkin mieluimmin kuittaisivat palkkansa valuutassa joka ei heikkene.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka Vastaus kommenttiin #74

Tuskin he välittävät pätkääkään missä valuutassa palkka tulee, kunhan ostovoima on kohdallaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #75

Eivätköhän välitä jos lähettävät rahaa kotiin, tai siirtävät säästönsä.

Eikä kuluttajien käyttäytymisestä tai ostovoimankaan kehityksestä tiedä vielä brittien ekonomistitkaan.

Britanniassa ei kannata tuudittautua heinäkuun odotettua parempiin vähittäismyyntilukuihin, maan tilastolaitoksen pääekonomisti sanoo.

– Kertovatko luvut, että taantumaa ei tule? Eivät. Tiedämme, miten kuluttajat käyttäytyivät heti äänestyksen jälkeen. Emme kuitenkaan tiedä, miten he tulevat toimimaan, kun punnan heikentyminen alkaa näkyä, Grice sanoo.

http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2016/08/2...

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #75

"Tuskin he välittävät pätkääkään missä valuutassa palkka tulee, kunhan ostovoima on kohdallaan."

Ninpäniin, mutta siinähän se ostovoima heikkenee kun valuutta devalvoituu. :)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #78

Mitäpä tuosta kun vienti vetää;)

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka Vastaus kommenttiin #78

Miksi suomalaisia ei saada töihin kalliin valuutan Norjaan kovalla palkalla?

Niinpäniin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #82

Mutta miksi sinne saadaan ruotsalaisia?

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka Vastaus kommenttiin #83

Miten niin saadaan? Työvoimasta on koko ajan pula.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #84

Eipä tuota joskus lukemaani tarvinnut kauan googlata, Yle 2.7.2016:

Norjaan on mennyt viime vuosina töihin paljon ulkomaalaisia, erityisen runsain mitoin ruotsalaisia. Hänen mukaansa työtätekevien ruotsalaisten määrä on kasvanut Norjassa 1990-luvusta jopa kaksikymmenkertaiseksi.
– Kysyntää olisi ollut pohjoismaalaisille, mutta suomalaiset eivät ole sinne lähteneet.
Penttinen pitää tilannetta erikoisena, etenkin kun Suomen talous- ja työllisyystilanteessa ei ole ollut kehumista ja Norjassa taas taloustilanne on ollut hyvä.
– Sanoisin, että se on ollut jopa pieni mysteeri.

http://yle.fi/uutiset/miksi_suomalaiset_eivat_lahd...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #85

Norjalaisilla ja ruotsalaisilla ei ole kieli- ja kulttuurimuuria. Vastaa tilannetta, jossa savolainen muuttaa Helsinkiin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #86

Niinpä, norjalaiset ymmärtävät ruotsia, mutta P-Norjassa, jossa työvoimapula on suurin, puhutaan ainakin paikoin murrettakin vai liekö jotain gammelnorskaa, josta on varsin vaikeaa saada ruotsinkin pohjalta selvää.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #87

Norjassa puhutaan kahta virallista kieltä. Toinen on se alkuperäinen ja toinen on sitten sellainen tekemällä tehty kirjakieli, kuten se suomenkieli jota tässä naputellaan.

Tämän opin turistimatkalla oppaalta enkä ole mistään tarkistanut, eikä viitettäkään ole antaa.

Jos yrittäisin kirjoittaa sitä oikeaa äidinkieltäni, mikä on eräs pohjalainen murre, puolet ei ymmärtäisi ja muutkin kaikki loukkaantuisivat ja olisivat minulle vihaisia, vielä enemmän kuin nyt.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #90

Norjassa puhutaan kaikkia norjan murteita, jotka ovat sinällään hyväksyttyjä kaikkeen viralliseenkin kommunikaatioon. Kukaaan norjalainen ei opettele puhumaan "kirjakieltä", kuten Suomessa. Niinpä uutisten lukijat, säätiedottajat y.m. puhuvat kaikki kotonaan oppimaansa murretta.

Sen sijaan kirjakieliä on kaksi: "bokmål" ja "nynorsk". Molemmat ovat virallisesti hyväksyttyjä Norjassa, mutta bokmål on ylivertaisesti yleisempi.

Oma pointtini oli kuitenkin se, että norjan kieli puhuttuna on niin lähellä ruotsia, varsinkin Oslon ja Göteborgin murteet keskenään, että kielimuuria ei käytännössä ole enempää kuin savolaisella ja helsinkiläisellä.

Tässäkin forumissa pakkoruottsin vastustajat usein väittävät, että skandinaavitkin puhuvat keskenään englantia, mutta tuo on täyttä puppua.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #91

Kysäisin Norjassa enemmänkin matkustaneelta mieheltä, ja olen ilmeisesti törmännyt sillä matkalla vähän hankalammin ymmärrettäviin murteisiin. Vähän niin kuin täällä ruotsinkielisellä Pohjanmaalla, jossa ei ymmärrä varsinkaan Närpesin murteesta mitään.

Työelämässä olen puhunut norjalaisten kanssa puhelimessa ruotsia, ja jollain skandinaaviskalla ollaan aina tultu toimeen.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #87

Täh? Eikö ruotsin pitäisi olla portti täydelliseen ymmärrettävyyteen ja kaikissa pohjoismaissaja muuallakin maailmassa?. Kuinka pohjoisnorjalaiset voivat olla noin sivistymättömiä? Ei ihme ettei sinne saada työvoimaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #74

"Eiköhän siihen rakentamiseen kuitenkin Englannissakin tarvita Puolalaisia putkimiehiä ja muita ammattilaisia"'

Ei tarvita, itsenäisenä maana britit voivat suosia oman maan kansalaisia ja työllistää omat työttömät. Mikäli työntekijöille on todellista tarvetta sekin onnnistuu itsenäisessä maassa. Suomessa palkkoja poljetaan juuri tuontityöntekijöiden avulla, eivät maksa veroja mihinkään maahan ja saavat palkkaa jolla Suomessa ei elä.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #77

"Ei tarvita, itsenäisenä maana britit voivat suosia oman maan kansalaisia ja työllistää omat työttömät. "

Se voisi tapahtua samoin kuin ennen vanhaan matruusien pestaaminen.

Se tapahtui niin että rekrytointiryhmä lähti illalla kapakkaan, valitsi sopivat tyypit ja juotti ne humalaan. Yön pimeydessä sitten raahattiin sammuneet tulevat matruusit laivaan ja saman tien laiva lähti. Uudet pestatut matruusit pantiin aamulla töihin, kunhan ensin selvisivät.
----------

Mieluimmin tietenkin pestaisivat raittiin puolalaisen matruusin, mutta ellei niitä ole saatavissa, niin kai brittikin sitten kelpaa, onhan niillä kielitaitokin parempi kuin puolalaisilla.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

#71
"Eihän nykyään valuuttoja devalvoida, ne kelluvat markkinaehtoisesti. Devalvoituvalla markalla Suomesta kuitenkin rakennettiin hyvinvointivaltio jota yhteisvaluutalla puretaan"

Jos Suomi siirtyisi omaan valuuttaan (markkaan) nyky tilanteessa niin kysymyksessä ei olisi kellunta, markka uppoaisi euroon (myös dollariin) nähden ainakin 20% sitten voisi ehkä kellua joissakin prosentti määrissä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Jos Suomi siirtyisi omaan valuuttaan (markkaan) nyky tilanteessa niin kysymyksessä ei olisi kellunta, markka uppoaisi euroon (myös dollariin) nähden ainakin 20% sitten voisi ehkä kellua joissakin prosentti määrissä."

Näin tapahtuisi koska Suomen talous on kuralla eikä valuutta ole toiminut Suomen vaan Saksan talouden mukaan. Ketkä olisivat pahoillaan Suomen talouden piristymisestä vai federalistit?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Suomessa palkkoja poljetaan juuri tuontityöntekijöiden avulla, eivät maksa veroja mihinkään maahan ja saavat palkkaa jolla Suomessa ei elä."

Minä olen kuullut että Suomessa työskentelemiseksi ulkomaalaisilta veronumero.

Mitä taas harmaaseen talouteen tulee, eli pimeään työvoimaan, niin kai nyt suomalaisen on helpompi toimia Suomessa pimeästi kuin ulkomaalaisen.

Ollaan siis virallisesti työttömiä, mutta tehdään hommia harmaassa taloudessa ja sossusta haetaan palkanlisää.

Minusta tämä suomalaisten harrastama harmaa talous ei kuitenkaan ole suuri synti, sillä parempi se on harmaakin talous kuin ei taloutta ollenkaan ja parempi tehdä työtä, vaikkapa harmaassakin taloudessa, kuin maata sohvan nurkassa.

Lainsäädäntö pitäisi tehdä sellaiseksi että vähäisiä työsuorituksia ja vähemmän tuottavaa työtä voidaan tehdä niin että yhteiskunta turvaa toimeentulon jos palkka ei riitä elämiseen. Tähän pitäisi päästä, mutta kovin jäykkää on.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Tää keskustelu on kyllä täysin naurettavaa, tätä voisi verrata siihen kun uskovainen ja ateisti keskustelevat.

Jeesus tulee-- Ei oo Jeesusta---Jeesus tulee---Ei oo Jeesusta.

Kannattaisko kuitenkin odottaa kun ei kukaan osaa tulevaisuutta ennustaa, mä uskon ennemmin mustalaiseukon ennustuksiin kuin näihin juupas eipäs leikkeihin. :)

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Eiköhän tässä ole siitä kysymys, että monia ottaa niin kuupppaan, kun britit pääsevät takaisn itsenäiseksi valtioksi ja pois Eu:n hirttoköydestä ja kun heillä on lisänä oma raha niin menestys on satavarma.
Kyseessä on ilmiselvä kateus, kun meiltä itseltä on itsenäisyys mennyttä ja rahanakin mätävaluutta euro.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Kyseessä on ilmiselvä kateus, kun meiltä itseltä on itsenäisyys mennyttä ja rahanakin mätävaluutta euro."

Kyllä siinä on ihan konkretiasta ja itsekkäästä omasta edusta kyse.

Jos brexit toteutuu, EU:n sisämarkkinat pienenevät. se on todellinen haitta.

Lisäksi brittien tyhmyys on todella masentavaa. Siinä menee vähän niinkuin luottamus siihen että ihminen olisi viisas eläinlaji. Lisäksi tulee pettymys demokratiaan, kun se tuottaa tällaisia kämmejä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Jos brexit toteutuu, EU:n sisämarkkinat pienenevät. se on todellinen haitta."

EU on siis sisäänpäin käpertynyt järjestö joka ei suvaitse vapaakauppaa kuin omien kesken.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"EU on siis sisäänpäin käpertynyt järjestö joka ei suvaitse vapaakauppaa kuin omien kesken."

Toki Britit ovat omia, aivan samoin kuin kuten muutkin eurooppalaiset ovat

Britit olisivat varmasti tervetulleita osallistumaan vapaakauppaan Euroopan sisämarkkinoilla, mutta kun kansa siellä taisi juuri kansanäänestyksessä päättää etteivät he enää haluaisi olla eurooppalaisia, kuulua Euroopppaan, eikä osallistua vapaakauppaan Euroopan sisämarkkinoille.

Englannin kansalaisten tekemälle brexit- ratkaisulle ei nyt voi tehdä yhtään mitään, paitsi jos päättäjät siellä Englannissa päättävät jättää kansan tahdon huomiotta.

Toimituksen poiminnat